Erdélyi kalandok

Erdélyi kalandok

Mezőszentgyörgyi és dégi diákok

A só útján Erdélyben

2023. 05. 10 – 05. 13.

HAT-KP-1-2022/1-000797

1.nap

2023. május 10-én hajnali fél 5-kor indultunk a dégi diákokkal Erdélybe, a só útjára. Sokszor megálltunk, míg Nagyváradra érkeztünk, itt csatlakozott hozzánk az idegenvezető. Nagyváradon megnéztük a székesegyházat és a püspöki palotát, ahol láthattuk a nagyon látványos Szent László hermáját. Ebben őrzik a koponyacsontjának egy kis töredékét.

Nagyvárad után megálltunk a Királyhágón egy kis pihenőre. Ezt nevezik Erdély kapujának. Gyönyörű kilátás tárult elénk!

Hosszas autóbuszozás után megérkeztünk Kolozsvárra. Elsőként a Farkas utcai református templomot, majd Mátyás király lovasszobrát néztük meg a Szent Mihály templom előtt. A templomba nem tudtunk bemenni, csak benéztünk. Átsétáltunk Mátyás király szülőházához, azzal szemben áll Bocskai István szülőháza is.

Késő este érkeztünk Székelyszentlélekre, ahol megvacsoráztunk, majd nagyon fáradtan elfoglaltuk a szállásunkat.

2. nap

A reggeli után Parajdra indultunk a sóbányába. Busszal mentünk le a csodálatos barlangba. Lent sok mindent lehetett csinálni: játszani, enni, imádkozni, videójátékozni, kalandpályázni…

Visszavitt minket a busz a felszínre, majd gyalog mentünk a Sószoroshoz túrázni. Sokat kellett menni, de megérte, mert nagyon sok szép dolgot láthattunk. A patak vizének sója látványosan kiült a talajra, a kövekre, de láthattuk az időjárást jelző sóhegyet is, és a só különleges formáit, mint a sókarfiol és a sókarr.

Miután mindent megnéztünk, buszra szálltunk és elutaztunk Szovátára a Medve-tóhoz. Azt körbejártuk, közben nézelődtünk, lehetett vásárolni is.

Következő állomásunk Korond volt, ahol a sóvágást néztük meg először. Itt bemutatót láthattunk arról, hogyan törik és vágják a bányából kibányászott sótömböket, s hogy milyen termékeket állítanak elő belőlük. Ezután az állandó kirakodóvásárt járhattuk végig Korond főutcáján.

Farkaslaka következett, ahol Tamási Áron sírhelyét tekintettük meg. Ezen a településen született.

Ezt követően Székelyudvarhelyen, a „székely fővárosban” megnéztük a szoborparkot, a református templomot,a városházát és a Vas székelyt.

Szejkefürdőre utaztunk, ahol 17 székely kapu alatt sétáltunk fel Orbán Balázs sírjához. Őt a legnagyobb székelyként tartják számon.

Ezután mentünk vacsorázni késő este.

3. nap

A finom reggeli elfogyasztása után rövid séta után a székelyszentléleki általános iskolához mentünk. Ott már vártak minket a 8. osztályosok, akik megmutatták tantermüket, és meséltek a hétköznapi iskolai életükről. Nagyon jó volt velük egy kis időt tölteni, kedvesek, barátságosak voltak. Ezután a mi tanulóink is bemutatkoztak. Kellemesen és gyorsan telt az idő, az igazgatónővel is sokat beszélgethettünk.

Délelőtt haladtunk tovább, utunk Csíkszentgyörgyre vezetett, ami Mezőszentgyörgy testvértelepülése. Nagy öröm volt találkozni a polgármesterasszonnyal és kedves csapatával, akki nagy szeretettel fogadtak és vendégeltek meg minket. 

Megálltunk Csíkszentimrén, egy helyi csoki manufaktúrában tettünk látogatást, ahol finom kézműves csokikat kóstoltunk.

Majd Csíksomlyóra utaztunk, ahol a csodatevő Szűz Mária szobrát néztük meg a kegytemplomban.

Utunk Gyergyószentmiklósra vezetett, ahol az örmény templomot kerestük fel.

A továbbiakban a Békás-szoros sziklái között sétáltunk, a látvány már a buszról is lélegzetelállító volt, hát még a gyalogos séta során! Hihetetlenül magas hegyek között sétálhattunk, ami feledhetetlen élmény volt! Kirándulásunk legszebb pontja volt.

Napunkat a Gyilkos-tó csodálatos szépségével zárhattuk, ahol séta közben megbeszéltük a nap eseményeit.

4. nap

Reggeli után bepakoltuk az autóbuszba és útnak indultunk. Petőfi Sándor körtefájánál álltunk meg Székelykeresztúron, itt írta utolsó versét eltűnése előtt 1849-ben. megnéztük a körtefát, és az emlékkiállítást.

Második programként Segesvár történelmi központjával ismerkedtünk meg: gyönyörű az Óratorony, a diáklépcső, a bástyák, a református templom.

Marosvásárhelyen egy rövid városnézést tettünk, majd elindultunk a tordai sóbányába.

A bányába sok-sok lépcsőn jutottunk le. Körbesétáltunk, lenéztünk a tóhoz, majd indultunk is vissza a felszínre.

Elköszöntünk az idegenvezetőnktől, ezután kezdetét vette a nagyon hosszú utazás hazafelé. Sok élménnyel gazdagodtunk, felejthetetlen kirándulás volt!