Mezőszentgyörgyről Nyugat-Felvidékre

Mezőszentgyörgyről Nyugat-Felvidékre

HAT-19-01-0887 2022. június 19.- június 22.

1. nap: 2022. június 19-én kissé izgatottan, de kíváncsian indultunk el Mezőszentgyörgyről szlovákiai kirándulásunkra. Útunk először Bakonycsernyére vezetett, ahol csatlakoztak hozzánk a csernyei diákok két tanáruk kíséretében. Innen együtt folytattuk utunkat.

Első állomásunk már Szlovákiában volt. A komáromi erődrendszert tekintettük meg a helyi idegenvezető kíséretében. Sok érdekességet hallottunk és láttunk. Itt csatlakozott hozzánk Balassa Zoltán, idegenvezető, aki a négy nap során kísért bennünket, intézte dolgainkat. Vele sétáltunk a városban, megmutatta Komárom nevezetességet.

A városnézés után Tardoskeddre utaztunk. Itt megnéztük a település egyik legrégebbi kulturális emlékét, a Rákóczi emlékművet.

Folytattuk utunkat. Nyitra, majd Nagyszombat következett. Nyitrán a várat, a Szent – László templomot, Nagyszombaton a Szent – Miklós templomot és óratornyot tekintettük meg.

Az első nap utolsó állomásaként érkeztünk meg Óturára, ahol a szállásunk volt. Finom vacsorával vártak bennünket. Vacsora után elfoglaltuk kényelmes szobáinkat, majd kisebb felfedezőutat tettünk a környéken.

2. nap: Kiadós, finom reggeli után szállásunkat elhagytuk, folytattuk utunkat. Trencsén város volt az első úti cél. Gyönyörködtünk a várban, megnéztük, elolvastuk a római feliratot a meredek sziklán, majd sétáltunk a városban. A nagy melegben jól esett a finom fagyi.

Következő állomásunk Sztrecsnó vára volt. A buszról leszállva gyalogosan folytattuk utunkat, mely egy középkori falun vezetett át. Érdekes építményeket, tárgyakat láttunk. A várromhoz felérve lélegzetélállító látványban volt részünk. A táj szépsége magával ragadott bennünket.

Újra buszra szálltunk, és elindultunk Árva vára felé. Itt szintén lélegzetelállító élményben volt részünk. Már a buszból, illetve a parkolóból is csodálatos látvány terült elénk. Bejártuk a vár látogatható részeit, termeit, élveztük a panorámát. Nagy élményekkel gazdagodva fejeztük be a vártúrát.

Mivel közeledett az este, elindultunk szállásunk felé. Hamarosan meg is érkeztünk Bölényfalura, a Tímea panzióba. Vacsora után mindenki elfoglalta a szobáját. Itt is kényelmes, fürdőszobás, tágas szálláshelyünk volt.

3. nap: Reggeli után útra keltünk, az Árvai Falumúzeumhoz utaztunk. Kellemes időben, szép környezetben ismerkedtünk a régi, falusi építkezéssel, használati tárgyakkal, munkaeszközökkel, az állattartáshoz szükséges dolgokkal, növényekkel, gyógynövényekkel, állatokkal.

A falumúzeum megtekintése után ismét buszra szálltunk, és elindultunk a következő úti célunkhoz, a Rohácsi- vízeséshez. A buszból kiszálltunk, majd néhány kilométeres séta, és nagy erőfeszítések után jutottunk fel a vízeséshez. A látvány azonban azonnal elfeledtette velünk a fáradtságot. Kipihenten indultunk lefelé, ami megint kihívás elé állított bennünket.

Sikerült mindenkinek épségben visszatérnie a buszhoz. Szép emlékekkel indultunk vissza szállásunkra. Vacsora után vidáman, jókedvűen telt az este.

4. nap: A bőséges reggeli elfogyasztása után csomagjainkkal együtt buszra szálltunk.

Elindultunk az utolsó napi programjainkra. Először az árvai vízduzzasztóhoz érkeztünk. Itt hajóra szálltunk, és egy sétahajózáson vettünk részt.

A hajózás után, rövid utazást követően a turdossini Mindenszentek fatemplom látogatása volt a cél. Ez a templom az UNESCO Világörökség részét képezi. A helyi idegenvezető mesélt a templom eredetéről, építéséről, az oltárról, mennyezetéről, berendezéséről.

Hazafelé indultunk. Út közben megtekintettük Likava-várát. A meredek sziklára épült vár igen szép látványt nyújtott. A magas hegyeket lassan elhagytuk. A sok szép látnivaló a kellemes emlékek felidézésével indultunk tovább, Magyarországra. Bakonycsernyén elbúcsúztunk utastársainktól, majd az esti órákban megérkeztünk Mezőszentgyörgyre.