Felvidéki kalandok Mezőszentgyörgyről

Felvidéki kalandok Mezőszentgyörgyről

Pályázati azonosító: HAT-20-01-0086

Iskolánk és a dégi Dr. Kovács Pál Általános Iskola nyolcadik osztályos diákjai, összesen 31 tanuló 2022. május 18. – 21. között Szlovákiában, a Felvidéken jártunk.

Előkészítés

Kirándulásunk előkészítéseként 2022. május 11.-én Dégen voltunk, ahol az előzetesen kiosztott, és feldolgozott anyagok felhasználásával, kellett a gyerekeknek a témához kapcsolódó kérdésekre válaszolni.

Ezután 2022. május 16.- án, Dr.prof, med. habil. Miklós László egyetemi tanár, előadását hallgattuk meg a Magyarság Háza szervezésében.

KIRÁNDULÁS 2022. május18.- 21.

1. nap

Reggel korán indultunk. Az utazás a hosszú út ellenére jó hangulatban telt el.

Első állomásunk DEÁKI, ahol a magyar művelődéstörténet egyik legfontosabb emlékhelyét, az egykori Bencés kolostorhoz tartozó templomot kerestük fel.

Következő megállónk Galánta, Kodály Zoltán gyerekkorának helyszíne. A község emlékét a Galántai Táncok című művében örökítette meg.

Tovább utaztunk Pozsonyba, ahol a történelmi belváros nevezetességeinek megismerésével töltöttük el a délutánt.

Fáradtan értünk este a szálláshelyünkre, Lucky, Oaza- panzióba. Finom vacsorával vártak minket a szállásadók.

2. nap.

A reggeli után útnak indultunk a Bajmóci Várkastély felfedezésére. Közép- Európa egyik legszebb és legjobban megőrzött várkastélya. Itt található továbbá a felvidék legöregebb fája, Mátyás király hársfája.

Kora délután értünk Trencsénbe, Csák Máté városába, az ő általa felvirágoztatott vár ad most helyet a Trencséni Múzeumnak.

Rövid pihenő után Beckó várának megtekintése következett, ahol a vár építéséről egy mondát is elmondott az idegenvezető.

Lucky-ba visszatérve már ismerősként üdvözöltek minket szállásadóink.

3. nap

Besztercebányára indultunk a 3. nap reggelén. Városnézésünk a vártemplom megtekintésével kezdődött. Majd a sétáló utcán végig haladva néztük meg a belváros nevezetességeit. Egy rövid szabadprogram is volt a gyerekeknek, melyet többségük fagyizással töltött.

Selmecbánya volt a következő állomásunk. A Szent Katalin templom méltón lett a UNESCO Világörökség része. Mellette található a Szentháromság szobor, a városháza és a bányászati akadémia.

Ezután Zólyom felé vettük utunkat, mely Balassi Bálint szülővárosa és ott megtekintettük a várban található emléktábláját. A vár eredeti, sértetlen állapotban maradt fenn, ami nagyon látványos.

Napunk utolsó programja Károly Róbert szabad királyi városának, Körmöcbányának ismerkedésével kezdődött. A Vörös torony megtekintésére maradt időnk.

Fáradtan, de vizuális élményekkel feltöltődve tértünk vissza szálláshelyünkre.

4. nap

A reggeli és az összecsomagolás után indultunk vissza Körmöcbányára, a Pénz-és Érmemúzeum látogatására. Ez nagyon érdekes volt, mert a bányászattól az érme veréséig megismerhettük a folyamatot. Híres volt Mátyás király körmöci madonnás arany forintja.

Késő délelőtt tovább utaztunk Garamszentbenedekre. itt található a Bencések híres vártemploma és kolostora. Lenyűgöző volt az épület együttes, csak ámultunk-bámultunk!

Irány Léva, a Lévai-vár. Birtokolta Csák Máté, Dobó István, volt királyi és királynéi vár és végvárként védte a bányavárosokat a török ellen. Itt meglátogattuk a Juhász Gyula Alapiskolát is.

Szlovákiai utunk utolsó látnivalója a Nagysalló-i emlékmű volt, amely a 1848-’ 49-es Szabadságharc hőseinek állít emléket.

Nagyon jól éreztük magunkat. Sok élménnyel, tudással gazdagodtunk. Úgy véljük, hogy ezek a napoksokáig emlékezetesek lesznek számunkra.

Értékelő óra, 2022. június 13.

Az értékelő óra a Témanap keretében zajlott. Az óra célja a kirándulás összefoglalása, élmények, vélemények kicserélése, az összegyűjtött fotók rendszerezése, beszámolók készítése volt.

Témanap: június 13.

Forgószínpadszerűen rendeztük meg a témanapot 5 helyszínen, s az iskola minden tanulója részt vett a programon.